امروز (23 تیر 1396) حجتالاسلام دکتر محمد ثقفی، دوست عزیز و همکار ارجمنداَم، از قم تماس گرفت و از نوشتههای محمد قوچانی دربارهی شریعتی بسیار ابراز تأسّف کرد. او میگفت نقد با بیانصافی و توهین و یکطرفه سخن گفتن و گزینشی بحث کردن فرق دارد. حجتالاسلام ثقفی میگفت که شریعتی هرگز بهدنبال حذف روحانیت نبود (همین چند روز پیش بود که در باب همین موضوع با دکتر ثقفی حضوری گفت و گو داشتم و گفته بودم که تز شریعتی در لفظ "اسلام منهای آخوند" است امّا در معنا "اسلام ورای روحانیت" است؛ بحثی که قرار بود در همآیش لغو شدهی چهلّمین یادمان شریعتی ارایه کنم). لاجرم از این سوی تلفن به ثقفی عزیز گفتم که مهرنامه مدّتی است رسالت لجنمالی کردن روشنفکران دینی و بهویژه دکتر علی شریعتی را بهعهده گرفته است. بنابراین، نباید انتظار دیگری داشت. اما مخاطب اهل ارزیابی است. پس جای نگرانی نیست.
ادامه مطلب...
رضا رستمی خزائی ـ سخن گفتن از شریعتی دشوار است. از آن دشوارتر، سخن گفتن از روشنفکرانی است که دیگر متاعشان در بازار امروزین خریداری ندارد! روشنفکرانی مهم به مانند ملکم خان که در واقع پدیدآورنده حیات روشنفکری در ایران بودهاند. ولی چگونه میشود از روشنفکرانی به مانند شریعتی صحبت کرد ولی از پدیدآورندگان حیات روشنفکری یادی ننمود! شاید یکی از دلایل مؤثر آن، هجمه ی آل احمد به روشنفکری عصر مشروطه است. در واقع اغراق نیست اگر بگوییم بعد از کتاب در خدمت و خیانت روشنفکران، چنان هجمه ای بر علیه میراث روشنفکری ایجاد شده که هنوز بعد از سپری شدن دههها، گرد و خاک آن نخوابیده است! و در این بین، شریعتی تبدیل به نماد روشنفکری ایرانی شده است. روشنفکری متعهد و مسئولیتپذیر که از درد اجتماع و بحران معنا و هویت انسان ایرانی معاصر صحبت می کند.
ادامه مطلب...
حسین میرزانیا ـ شماره 52 نشریه مهرنامه منتشر شد و محمد قوچانی از جدیدترین کیفرخواست خود علیه شریعتی رونمایی کرد. پرونده شریعتی در نزد قوچانی و مهرنامه سالهاست که توسط دادستان جناب محمد قوچانی روی میز قرار گرفته است و دوران بازجویی شریعتی گرچه پایانی ندارد (چرا که همچون شکایتهای زنجیرهای که علیه منتقدین و اصلاح طلبان در دو دههی اخیر صورت گرفته است، شکایت پشت شکایت است که تنظیم میشود و به محضر دادگاه تقدیم میشود، از این رو پرونده شریعتی و کیفرخواست او را پایانی نیست!). محمد قوچانی بر طبق سیاق سابق دادنامهی مطولی از " دگماتیزم، ملیت ستیزی، حقوق بشر ستیزی، غرب ستیزی، شعور ستیزی، دموکراسی ستیزی، فلسفه ستیزی، آزادی ستیزی، و نفرت پراکنی، دیگر ستیزی، خشونت طلبی، داعشی گری، خلیفه گرایی، و شعارگرایی، منطق ستیزی، طالبانیگری، و... ارائه کرده است.
ادامه مطلب...
شهرام محمدلو ـ همانطور که می دانید و همانطور که گفتم آیاتی که آن کس بی کسان و درهم کوبنده ستمگران در تفال آن شهید راه عرفان ، برابری و آزادی رقم زد و تقدیرش را خیر نوشت و سرنوشتش را مبارک، آیات 38 تا41 سوره مبارکه توبه بود ، آیاتی بسیار قابل تامل برای روحی که هوای پریدن دارد و هاجری که قصد هجرت دارد و چراغ راه برای سالکی که لباس رزم را به روح و جانش دوخته است و آماده حرب است ، چرا که او زندگی را عقیده و جهاد می دانست. این مبارزه نستوه ، یار غار محمد و علی و ابوذر ، چگونه می توانست نرود؟ درحالیکه دستور صریح قرآن را برای جهاد، نه از پیامبر بیداری و آگاهی و قدرت، بلکه از قادرفعال متعال گرفته است؟!
ادامه مطلب...
ناصر سرانجام پور ـ مطلب زیر چکیدهای با عنوان «نظام غیر دولتی تعاون شورائی» با محور کلیدی "عرفان، برابری وآزادی" است که جهت گیری مثبت و منفی انسان در قبال هر یک از این نقاط عطف را نشان می دهد. مفاد بند 1 ذیل از تفسیر پرتوی از قرآن مرحوم طالقانی (بقره 233) نقل می شود:
طالقانی: روش عمومی مسلمین در این گونه مصالح و روابط خانوادگی (مانند دیگر مسائل اجتماعی) با تحمیل نظر، عقیده و استبداد است. این مشورت که به صلاح نوزاد و پدر و مادر انجام می گیردپایه صلاح اندیشی، تفاهم خانواده و در حدود احکام اسلام است تا دیگر روابط و مصالح اجتماعی بر آن پایه بالا آید و وسعت یابد. آیا این مسائل زنده، پیش برنده و مصرح قرآن نباید به اندازه دیگر مسائل فرعی و فرضی؛ مورد بحث، توجه و عمل مسلمین بوده و در رساله های عملیه عنوان شود؟! پایه تمدن به معنای واقعی مشورت، احترام متقابل، رأی دادن و رأی گرفتن است (تفسیر پرتوی از قرآن، جلد دوم، ص 158)
ادامه مطلب...