روزنامه آسمان آبی در شماره 118 خود مورخ 2 آذر 1396 اقدام به بازتاب سخنرانیهای روز آغازین سمپوزیوم اکنون ما و شریعتی در چهار صفحه متوالی از روزنامه کرده است. در این گزارش، متن سخنرانی افتتاحیه سوسن شریعتی و عباس منوچهری به همراه گزارشهایی از سخنرانی آقایان مجتبی مهدوی، فرید خاتمی، محمدجواد غلامرضا کاشی، هادی خانیکی بازتاب یافته است. در مقدمهی این پرونده آمده است: به مناسبت چهلمین یادمان دکتر علی شریعتی، نخستین روز از سمپوزیوم دو روزه «اکنون، ما و شریعتی» روز گذشته به همت بنیاد فرهنگی دکتر علی شریعتی و انجمن اسلامی دانشجویان پیشروی دانشگاه تربیت مدرس در این دانشگاه و در قالب چهار پنل و یک میزگرد برگزار شد. در این شماره، چکیدهای از سخنرانی محمدجواد غلامرضاکاشی، هادی خانیکی، عباس منوچهری و سوسن شریعتی در نخستین روز از این سمپوزیوم را میخوانید، اما در ادامه این همایش، امروز، پنجشنبه، اساتید دیگری از جمله محمدامین قانعیراد، یوسف اباذری، مقصود فراستخواه، حسین راغفر، هاشم آقاجری و همچنین سوسن، سارا و احسان شریعتی نیز در تالار حضور و سخنرانی خواهند داشت.
ادامه مطلب...
سوسن شریعتی، سخن خود را با ذکر این نکته که گفتوگوی جامعه با شریعتی سالهاست تداوم دارد، آغاز کرد و گفت: «این گفتوگو از سالهای میانی دهه 40 آغاز شد و تا امروز گرچه دستخوش قبض و بسط شده، ولی قطع نشده است و برای ادعای این تداوم، میتوان به چاپ و تکثیر رسمی و غیررسمی آثار شریعتی تا نقد و بررسیهای ممتد آرای او، حضور مدام او بر سر در روزنامهها، بازگشت مدام منتقدان به شریعتی، آمار بالای پایاننامهها و آثاری که حولوحوش اندیشههای او منتشر شده، ترجمههایی که از تمام آثار او به زبانهای مختلف صورت گرفته، کالاییشدن شریعتی و تبدیلشدنش به طنز و موضع پر قبض و بسط قدرتهای مختلف در برابر شریعتی، همه و همه اشاره کرد.»
ادامه مطلب...
مجتبی مهدوی در پاسخ به این پرسش که آیا آموزههای شریعتی به یاری دوستان آزادی و آزادیخواهان خواهد آمد؟ گفت: «شریعتی متهم است که «اسلامیست» است و مشهورترین نقدی که به او شده نقد لیبرالدموکراسی است. شریعتی میگفت دموکراسی با تحمیق و تطمیع مردم کاری میکند که آدمیان به دشمنان خودشان رأی بدهند. شریعتی جوان نظریه امت و امامت را بهعنوان جایگزینی برای لیبرالدموکراسی مطرح کرد، اما وقتی سرنوشت دموکراسیهای کشورهای جنوب را مشاهده کرد که در آن رهبران برخلاف اینکه قرار بود در دورهای انتقالی کار کنند، مادامالعمر شدند در نظریهاش تجدیدنظر کرد. شریعتی بالغ اولین کسی بود که به نقد خود پرداخت و درنتیجه نظریه دموکراسی متعهد نظر نهایی او نبود.
ادامه مطلب...
هادی خانیکی ـ این نشست قرار بود که در سالگرد شهادت دکتر شریعتی باشد، اما به تاخیر افتاد و اینک در ایام سالگرد تولد ایشان گرد هم جمع شدهایم، این موضوع شاید خود معنای دیگری هم برای نوزایی و زایندگی داشته باشد. عنوان بحث من، «امکان و امتناع بازآفرینی منطق و کنش دیالوژیک» یا گفتوگویی است. درواقع من به وجه دیگری از موضوع آزادی و دموکراسی -که جزء گمشدههای دوران ماست- میاندیشم. اکنون به پرسشی که باید پاسخ بگویم این است که آیا شریعتی – یعنی اندیشه و تجربه او- داشتهای برای اکنون ما دارد؟ در جامعهای که به دشواری با هم حرف میزنند؛ از مبانی، الزامات و مهارتهای لازم برای گفتوگو بهدرستی برخوردار نیستند، سوءظن و سوءتفاهم معمولا فهم بسیاری از مسائل روزمره جامعه را هم حتی دشوار میکند ...
ادامه مطلب...
فرید خاتمی با مروری بر اندیشه چند فیلسوف در طول تاریخ، پس از توضیحاتی درباره انواع الگوهای دیالکتیکی در ادامه صحبتهایش با بیان اینکه الگوی دیالکتیکی هگلی را میتوان در بازتفسیر شریعتی از الگوی زن مسلمان روشنفکر دید، گفت: «الگوی روشنفکر اسلامشناس شریعتی نیز از همین منطق دیالکتیک هگلی پیروی میکند. بازتفسیری که شریعتی از مفهوم وحدت مسلمانان ارائه میدهد نیز از همین الگو تبعیت میکند.» این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به الگوی این ناهمانی نیچهای، نگاه شریعتی به وصایت، امامت، ولایت، عصمت، اجتهاد و مواردی دیگر را آثاری از تبعیت از این الگو دانست و افزود: «برای مثال نگاه شریعتی به امامت نه به معنای اعتقاد به ۱۲ فرد معصوم مقدس ماورایی است، بلکه به معنای رهبری پاک انقلابی برای هدایت مردم است. الگوی دیگری که در اینجا مورد توجه قرار میگیرد الگوی کییرکگاردی است. این الگو در پیوند با الگوی نیچهای به عنصر کنش و مبارزه تبدیل میشود.»
ادامه مطلب...