به مناسبت چهلمین روز شهادت دکتر علی شریعتی مراسمی در بیروت و با دعوت نامه 18 گروه انقلابی برگزار شد. در مقدمه مجمع بزرگداشت شریعتی ضمن اشاره به طرز شهادت و خاکسپاری شریعتی و همچنین ممانعت و خرابکاری در جهت جلوگیری از برگزاری مراسم در سالن اجتماعات یونسکو در بیروت، گزارش میدهد که این مراسم با تلاشهای سازمانهای انقلابی و امام موسی صدر در سالن اجتماعات "عاملیه" به طرز جالب و شورانگیزی برگزار شد.
در این گزارش نام سازمانهای برگزار کننده نیز ذکر میشود:
*حرکت المحرومین لبنان *جبهه آزادیبخش اریتره * جنبش ملی آزادیبخش *نیروهای العاصفه (بخش نظامی فتح) *گروههای مقاومت لبنان (امل) *نهضت آزادی ایران و... . دیگر سازمانهایی که از طرفداران و دوستان دکتر شریعتی بوده اند.
مجلس با مقدمهای از سوی شیخ محمد یعقوب و به اینترتیب آغاز میشود:
"در عصر تباهی و فساد و در فضای مسمومی که کفر بر دروازهها لانه گزیده است علی شریعتی سخن را در استخدام عمل متعهدانه و در مسیر رستاخیز انسانها و وارستگی بشر قرار داد... "
سپس سخنرانی آقای صدر با اشارهای به علت جمع شدن در چنین مراسمی آغاز میشود. ایشان در جملهای میگوید: برادران و خواهران ما هرگز نپذیرفته و نمیپذیریم که از گروهی باشیم که تسلیم وضع موجود میشود و نه از گروهی که از رویارویی فرار میکند... ما تجربه موفقیت آمیزی را که در لابلای کلمات دکتر شریعتی و دوستانش استفاده میشود به عنوان یک ثروت فکری بزرگ ارج مینهیم.
در ادامه این بزرگداشت:
جبهه آزادیبخش اریتره با فرستادن تلگرافی این شهادت را به ملتهای لبنان و فلسطین و ایران تسلیت میگوید.
سخنران بعدی این مراسم آقای منیر شفبق نایب رییس مرکز برنامه ریزی فلسطین است. او میگوید: کسی که عملش با افکارش مطابقت داشته باشد تنها اوست که میتواند مبارز حقیقی و آموزنده باشد. آری دکتر علی شریعتی از اینگونه متفکرین بود.
سخنرانی صادق قطب زاده به نمایندگی از نهضت آزادی ایران، اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشجویان ایران در اروپا، آمریکا و کانادا و روحانیون مبارز ایرانی بخش بعدی این مراسم است. او یک بیوگرافی از تاریخ مبارزات فکری، اجتماعی و سیاسی شریعتی ارائه میکند و سپس انقلاب مد نظر او را یک انقلاب اخلاقی و نه ماکیاولیستی میداند.
سخنران بعدی این بزرگداشت یاسر عرفات بود. او در ابتدا میگوید: در این محفل مقدس باید به شما بگویم که دکتر علی شریعتی تنها یک مبارز ایرانی نیست و نه مبارزی متعلق به این منطقه بلکه او مبارزی است فلسطینی، لبنانی، عربی و جهانی. عرفات با اشاره به مبارزات فلسطینیان و پیوستن جنوب لبنان به این مبارزات و شرح حوادث آن روز منطقه، به اتحاد و همبستگی اشاره میکند که توطئههای دشمن را نقش بر آب خواهد کرد. و یا این جمله کلامش را به پایان میرساند: انقلاب تا پیروزی...
در ادامه بزرگداشت پیامی از دوستان مجاهد بزرگ دکتر علی شریعتی خوانده میشود. قسمتی از این پیام: ای شهید بزرگوار من با تو بر ضد استعمار و استبداد و استثمار بر میخیزم تا پرده جهل را بدریم و غبار از روی آن برظرفسازیم. زنجیر رکود و سکون و انزواطلبی را بگسلیم و دژخیمان فرعون و قارون و بلعم را نابود کنیم.
سخنرانی احسان فرزند دکتر شریعتی: بنام خداوند در هم کوبنده ستمگران... . اسلام دینی بود که با "نه" محمد آغاز گردید و تشیع مذهبی که با "نه" علی. نه یعنی نفی قدرتهاس طاغوتی حاکم بر زمان، یعنی مبارزه بیوقفه حق علیه باطل در عرصه تاریخ یعنی جهاد بحق نیروهای توحیدی بر علیه نیروهای باطل مسلح، ... .
انعکاس مجلس یادبود شریعتی در روزنامهها و مطبوعات لبنان
روزنامه النهار در تاریخ 15 اوت 77 چنین مینویسد:
مجلس یادبود چهلمین روز درگذشت دکتر علی شریعتی یکی از برجستهترین اعضای جنبش ملی آزادیبخش ایران به تظاهرات سیاسی عظیمی در مورد جنوب لبنان تبدیل گردید.
رونامه فلسطین الثوره در 15 اوت 77 چنین مینویسد:
برادر ابوعمار (یاسر عرفات) ، رییس کمیته اجرایی سازمان آزادیبخش فلسطینی و فرمانده کل نیروهای انقلاب فلسطین در مجلس یادبود شهادت مبارز ایرانی علی شریعتی شرکت جست.
روزنامه السفیر در همین تاریخ گزارش مفصلی با عکسهای زنده از این مجلس به چاپ رسانیده و بخش مهمی از سخنرانی آقای صدر و یاسر عرفات را منتشر کرد.
همچنین روزنامه الانوار در تاریخ 15 اوت 77 چنین نوشت:
دیروز صبح مجلس یادبودی به مناسبت چهلمین روز درگذشت دانشمند ایرانی دکتر علی شریعتی یکی از رهبران فکری اسلامی و یکی از برجستهترین متفکرین خاورمیانه، در تالار دبیرستان عاملیه برگزار گردید.
سپس در این یادنامه اشارهای به نگرانی سفیر وقت ایران در پی برگزاری این مراسم و همچنین مراتب اعتراض او به لبنان میشود.
در ادامه به بارتاب وسیع این مراسم اشاره شده و اختلافاتی که بین احزاب و گروههای سیاسی پیش آمده و همچنین صفاتی از جمله کمونیست دو آتشه که به دکتر شریعتی منتسب میشود و طرفداران و حامیان فکری او و امام موسی صدر و بقیه احزاب به دفاع از این حملات پرداخته اند. سپس اعلامیه حرکت المحرومین در پاسخ به شمعون از رهبران سیاسی و فاشسیت لبنان منتشر میشود که در این یادنامه به آن اشاره میشود.
سپس در آخر دوستدارن شریعتی نیز اعلامیهای نوشته و به نقد و بررسی حوادث این بزرگداشت پرحاشیه و تاثیرگذار پرداخته اند.
- آیدین ابراهیمی